Ankelis blogg

Ankelis blogg

Denna blogg handlar om mig

Här skriver jag om det som faller mig in. No hidden catch, no strings attached.

Våren

ProfessionelltPosted by Anneli 11 Sep, 2017 16:10
Ni som känner mig väl vet att jag hade en ordentligt tuff vår på jobbet. Jag har mått dåligt och nu väl hemma och på behörigt avstånd har väl tanken slagit mig huruvida jag ska tillbaka eller om jag ska göra något annat. Arbetsbördan och tre barn under 7 år känns som en svår ekvation att få ihop.

Idag tog jag min förkylning och gick till Nacka forum. Bvc för Bror och lite fix att beta av inför onsdag. När jag står vid Forex så kommer vår bemannare och vi pratar en stund. Om barnet, resan och förstås om jobbet. Trots att hon säger att det är fortsatt tufft och att det inte riktigt vill ta slut så känner jag för första gången att jag faktiskt saknar jobbet. Glad att ha träffat henne knallar jag vidare och utanför hemköp träffar jag en av mina guldkollegor. Hon berättar lite mer vad som har hänt men också att jag är saknad och absolut måste komma tillbaka. Jag taggar till ännu mer och känner att det, så småningom, ska bli kul att komma tillbaka. Först ska jag bara mysa några fler månader med min underbara lille långskånk.

  • Comments(0)//www.annelibackman.se/#post127

Stress

ProfessionelltPosted by Anneli 16 Sep, 2010 15:15
I tisdags hade vi en alldeles fantastisk föreläsning om ämnet stress. Detta kan jag säga trots att jag innan var mycket skeptisk. Varenda kurs på det folkhälsovetenskapliga programmet i princip hade åtminstone en föreläsning om stress i olika former. Det är då lätt att blir en aning uttråkad. Men detta var annorlunda. Giorgio Grossi (hemsida) som föreläsaren hette, är docent i medicinsk psykologi vid SU och fångade mig, och jag tror hela klassen, totalt. Han pratade om stress, vad som händer i kroppen när balansen mellan belastning och återhämtning rubbas samt hur detta påverkar sömnen samt hur sömnbrist i sin tur också leder till utmattningssyndrom. Detta är intressant, men sådant jag har hört förut. Vad han pratade om efter detta var lite grand om hur vår hjärna fungerar och här sade han någonting som jag tyckte var extra intressant. Våra hjärnor är inte skapade för att vi ska må bra. De försöker aktivt leta efter det som är fel i vår miljö, för att det är det som har skyddat oss mot hot, evolutionsmässigt sett. Tydligen så är det de neurotiska grottmänniskorna som har klarat sig bäst, och det är dessa gener som har gått i arv (upplyftande, inte sant?). Giorgio menade att det är på grund av detta som exempelvis dålig stämning smittar lättare än god. Vidare menade han att hjärnan hela tiden är aktiv och levererar en massa "tyckanden" om saker och ting. Dessa tyckanden är inte ett dugg objektiva, utan snarare en mycket subjektiv bedömning av verkligheten. Dessa subjektiva tyckanden tar vi människor allt för ofta som sanning och gör till en del av oss. Detta gäller både om oss själva och andra människor.


Människor som har en dålig bild av sig själva, låg självkänsla, uppfattar dessa tyckanden så att de själva är värdelösa. För att motarbeta detta försöker de vara så duktiga som möjligt. De försöker att inte visa att de "är" värdelösa, utan de försöker att dölja detta, genom duktighet eller en kaxig attityd. Vi människor gör saker som känns bra för stunden, om vi blir arga exempelvis så tror vi att vi kommer att må bättre om vi får skrika och explodera lite. Sanningen är att hjälpen blir kortsiktig. Om vi vågar vänta ut anfallet så kommer samma situation nästa gång inte att åstadkomma samma starka reaktion. Så bryter man dåliga vanor, genom att göra saker som inte ger direkta belöningar. Han gav tipset om att använda minnesregeln STORK när saker känns oss övermäktiga.


STORK står för

Situation

Tankar

Organism

Reaktion

Konsekvenser


Om det ansedda problemet ligger utanför dig själv så gäller det att ta kontroll på problemet. Om problemet däremot ligger innanför dig själv, kanske ett jobbigt minne, så går det inte att bli kvitt med. Det gäller att hitta ett sätt att acceptera problemet på.


Slutligen tyckte han att vi skulle försöka se livet lite mer som en helhet. Att acceptera att shit happens och att försöka att släppa och gå vidare. Att älta saker får oss bara att må sämre. Att inte tänka så mycket varken på det som har varit eller på hur det kommer att bli, utan istället koncentrera oss på här och nu. Att låta saker bara vara och välja våra strider så gott det går.


Det hörs kanske att han är KBT och mindfulnessinspirerad, och mycket riktigt fick vi göra ett par sådana övningar också. Men skillnad blir det att bara läsa om det istället för att höra någon berätta. Jag hoppas att jag har lyckats dela med mig något av det jag själv blev så inspirerad av!  • Comments(0)//www.annelibackman.se/#post30

Rapport från Tångböle

ProfessionelltPosted by Anneli 17 Jul, 2010 14:25
Jag sitter här vid laptopen i stugan i Tångböle. Första veckan på semestern är snart till ända, men mycket har hänt. Vi har varit på loppis i Boda hos mamma och pappa och på kvällen blev det utgång som sig bör på både en och en halv och Kingen. Det sistnämnda var fruktansvärt som vanligt. Jag blev alldeles för full på förfesten. Som vanligt. Det sjöngs och skrålades. Som vanligt. Och den välbekanta Hedemoraångesten satt som en smäck. Som jävla vanligt. Det är som om det är något inbyggt i mig som gör att jag bokstavligen häller i mig alkohol varje gång jag ska gå ut där. Antagligen för att jag inte pallar platsen annars. Men nu har jag gjort min vända för 2010. Nästa år kanske jag är äldre och klokare.


Efter Hedemora blev det hem till Stockholm en sväng. Därifrån gjorde jag en dagsutflykt till Östervåla för att hälsa på Familjen Pettersson/Hellström. Det var så mysigt att tiden gick alldeles för fort. Dock har vi planerat in lite när vi ska ses igen, och kanske, kanske får jag vara barnvakt då! Det ser jag fram emot, nu när flickan är så stor att man faktiskt vågar hålla i henne utan att man tror att hon ska gå sönder.


I onsdags bar det som sagt av till Jämtland och Tångböle. Vi lämnade ett ca 30-gradigt Stockholm och vägen upp mot Subdsvall var vädret kanon. Lite kallare, men fint. När vi vek av in mot landet hände någonting med termometern. Den sjönk, sjönk och sjönk lite till, tills den landade på hela 11 grader när vi var framme i vår lilla by. Eriks min sade allt. Han behövde inte ens säga att han var beredd att packa in allt i bilen igen och åka hem. Igår blev det dock bättre, och idag är det runt 25 och härligt. Vi har precis gjort en promenad på myren med en glad itzhak som går jättefint i koppel. Nu slog jag egentligen på datorn för att boka biljetter inför Eriks Göteborgsresa. Blev ledsen när det kostade dubbelt så mycket att åka tåg som att flyga, och den här gången fick plånboken sista ordet och det fick bli flyg. Miljösamvetet gnager lite, men frågan är väl kanske hur statliga SJ kan ta ut så mycket i biljettpris, när flygen klarar sig på halva summan?


Det var så sant, jag kom egentligen lite från ämnet. Anledningen till att jag började skriva det här inlägget var egentligen att jag har lite andra nyheter. I måndags, när jag var på väg hem från Östervåla, ringde min mamma och berättade att mina kusiner fått sina antagningsbesked från Högskolan och att de kommit in båda två (Grattis Emil och Erik!). Jag skyndade mig hem, bara för att upptäcka att vårt internet låg nere. Det vara nere hela tisdagen och var fortfarande inte uppe på onsdagen när det var dags att fara. Blev rätt nervös, var det något fel med min ansökan? Var jag inte verifierad användare på studera.se? Eller var det något fel på mina meriter som jag redan kollat minst elva gånger? På torsdagen kollade jag min mail och såg att jag fått mitt antagningbesked. Jag kollade med mobilen, och via den surfade jag in på studera.se och loggade in. Jag scrollade ner rätt snabbt, jag trodde att jag skulle ha kommit in i Uppsala men inte i Stockholm så jag ville mest kolla på vilken reservplats till Stockholm jag stod på, och vart jag kommit in. När jag kollade på mitt översta alternativ såg det jättekonstigt ut först (man ser ju bara en liten del av skärmen via mobilen), men det stod något om HP - högskoleprovet och efter det stod det ANTAGEN med stora bokstäver. Jag kan inte beskriva glädjen. Jag skrek och grät nästan, så glad blev jag. Jag trodde att jag, åtminstone, skulle behöva vänta till andra omgången, men istället kom jag in på en gång med hjälp av högskoleprovet. Jag for upp och ringde min mamma och sedan satte jag igång datorn för att tacka ja till platsen direkt! Nu är jag lycklig och ser fram emot hösten på allvar. Den här gången ska det blir bra och rätt.


Nu har jag suttit inne tillräckligt, ska ut och njuta lite av solen innan det är dags att förbereda middag. Ekan har beställt korv (!) så då får han det. Sojakorv och hemgjord coleslaw som blev kvar efter gårdagens grillning med familjen Ericson/Eriksson.


Soliga och glada kramar till mina få men trogna läsare!


  • Comments(1)//www.annelibackman.se/#post25

Fullt upp!

ProfessionelltPosted by Anneli 30 Mar, 2010 16:22
Här var det inte uppdaterat på ett tag. Anledningarna till det är flera. Dels så har det väl inte hänt så värst mycket. Jag fick inget nytt jobb, jag blev erbjuden en annan tjänst, men då hade jag redan tackat ja till halvtid på Igelboda. Surt sa räven, men ändå ganska skönt att arbeta på ett ställe där jag kan rutiner och känner både barn och vuxna. Jag börjar arbeta nästa vecka, och fram tills dess har jag tagit mig lite ledigt eftersom jag har börjat läsa matte. Sällan har väl självförtroendet fått sig en sådan törn. Fan vad det är mycket nytt att lära, gammalt att repetera och tempot är helt galet högt! Har läst en och en halv vecka och snart väntar nationellt prov! På fem veckor ska det vara klart, och tittar man på schemat så är det arbete 7 dagar i veckan som gäller för att man ska hålla sig med. Har en känsla av att jag kanske har tagit mig lite vatten över huvudet med att arbeta samtidigt, men det får bära eller brista. Förmodligen så bär det, brister det så är det inte så mycket att göra.

Nästa helg är det dessutom högskoleprovet. Har pluggat en del till det också, inte så mycket som jag kanske borde, men ändå så pass att det borde räcka till ett hyfsat resultat. Kanske. I bästa fall.

I helgen är det i alla fall påsk, och då tänker jag faktiskt ta mig tid att göra lite annat. På torsdag åker jag och Erik och Davor och en tjej till till Hasseludden på SPA. På lördag åker vi till Dalarna en ultrasnabbis och sedan, på söndag är det dop till lilla Tilly och jag ska bli gudmor! Träffade dem i torsdags och det var så kul att träffa Sussie och Tilly är så söt och snäll! En otroligt härlig unge!

Jag ska försöka skriva oftare, kanske behöver skriva av mig lite mitt i pluggkrisen. Puss och våriga kramar till er alla! Katterna har suttit i solen på balkongen hela dagen!!

  • Comments(1)//www.annelibackman.se/#post16

Intervju

ProfessionelltPosted by Anneli 04 Mar, 2010 15:26
Idag var jag på (en till) anställningsintervju. Detta var som elevassistent på en skola på Lidingö. Egentligen hade jag inte så mycket förväntningar, jag har redan ett halvtidsjobb på gång som med tiderna skulle passa bra för mina komvuxstudier. Ändå så kände jag någonting här. Att jobbet skulle vara rätt för mig. Det är ju det jag har velat göra ett tag nu, ta hand om ett barn med särskilda svårigheter för att jag tror att det är något jag skulle göra bra. Denna tjänst är också på deltid. 75 %, och det kommer att bli svårt att få ihop med mina studier på komvux. Men kanske går det att ändra sig och säga att man vill läsa på kvällstid istället. Som sagt så känner jag att jag skulle vilja göra detta fram till sommaren.

Här har jag sökt jobb

Förresten mådde jag skit under intervjun. Har varit förkyld under veckan, och jag vet inte om sånt kan sätta sig i leder eller något, men jag har haft så förbaskat ont i nacken. Inte som nackspärr utan mer som en stelhet på båda sidorna. Fläskade i mig dubbel dos värktabletter innan jag gick och med lite kaffe och frisk luft mådde jag hyfsat när jag kom fram. Intervjun var på ett café i Hammarby Sjöstad, och eftersom lokaltrafiken är som den är (i princip måste jag in till slussen, ta tunnelbana och sen tvärbana för att ta mig dit) så fick det bli en promenad på 20 min i snålblåsten. Som om det inte är svårt nog att sitta och bli grillad, man ska dessutom göra det under the influence... av feber och Eox.

I helgen kommer syrran och jag gläder mig! Hon kommer till T-centralen på lördag och jag har saknat henne. Vi ses alldeles för sällan. Får se vad vi hittar på, det är lite för kallt för balkongfylla så det kanske blir en tripp till det där Tikistället som jag, Ekan och Mankan var på förut. Har velat gå dit igen, men det har inte blivit av.

Nu ska jag äta någonting och spana i mina böcker som jag köpt på bokrean. Två kokböcker förstås. Köpte en deckare till Ekan också.

  • Comments(1)//www.annelibackman.se/#post15

Att göra:

ProfessionelltPosted by Anneli 10 Jan, 2010 17:05
Har lite grand jag måste göra. Tänkte skriva det här, så att både ni och jag ser till att det blir gjort.

* Posta papperen till A-kassan smiley
* Skaffa ett arbetsgivarintyg
* Hitta mina betyg/beställa nya
* Söka till komvux smiley
* Anmäla mig till högskoleprovsmiley
* Beställa tid med en coach
* Beställa tid till studievägledaren
* Söka till högskolan
* Kolla om någon har en miniräknare jag kan låna
* Maila Nina om anställningsintyg smiley
* Fixa papper från Högskolan


Jag tror det var allt. Det jag har utfört kommer jag att markera på något sätt.

  • Comments(3)//www.annelibackman.se/#post9