Ankelis blogg

Ankelis blogg

Denna blogg handlar om mig

Här skriver jag om det som faller mig in. No hidden catch, no strings attached.

Viktnormen inlägg 2

ReaktionerPosted by Anneli 03 Oct, 2017 11:26
Jag läser för tillfället en bok som heter Kroppspanik, skriven av Julia Skott. Har ni inte läst den - gör det. Bara gör det. Den borde ingå som kurslitteratur i alla högstadieskolor. Ju mer jag läser den desto mer slår det mig hur mycket i vårt samhälle som präglas av vikt. Jag har aldrig varit direkt överviktig så jag har aldrig i den aspekten behövt utstå kommentarer om det från kreti och pleti inklusive sjukvård (helt vansinniga exempel i boken. Läs den, bara läs den). Däremot har jag följande egenskaper: jag har en "set point", eller kroppsvikt där jag brukar ligga utan att direkt anstränga mig, som är ganska låg. Detta innebär att jag kan äta snacks och sötsaker utan att jag direkt går upp i vikt i någon större utsträckning. Detta kan bli föremål för kommentarer, både från personer som inte har det så och från personer som ser ner på personer som glufsar okontrollerat. En annan egenskap jag har är att även om jag går upp i vikt så syns det inte så mycket. Kroppsfettet lagras jämnt över min kropp vilket betyder att jag trots några extra kilo har midjan kvar exempelvis. Till exempel har jag under alla graviditeterna gått upp 25 kg + och vågen har stått på 100 eller däromkring. Min barnmorska har stått med fötterna på jorden och sagt att "det är helt normalt". Vilket det troligtvis är eftersom jag har ätit ungefär som när jag inte har varit gravid och då tänker iaf jag att det finns en biologisk orsak till viktuppgången. När jag nämner det här för folk så gapar de flesta. Som sagt, det syns inte så bra på mig. Även nu efteråt. Jag märker på kläderna att jag inte kan ha dem. Om jag kommer kunna ha dem igen vet jag inte. Och jag skiter i det. Jag har satt tre barn till världen och det är jag stolt över. En annan vanlig kommentar är från dem som inte gick upp så mycket. Jag säger bara, kul för er om det är viktigt för er.

Så varför gör jag då ett inlägg (till) om vikt när jag tycker att det är så oviktigt? (Pun intended). Jo, för att de kommentarer som jag har fått som ju jag iofs kan skaka av mig plötsligt har blivit tydliga som ett samhällsfenomen. Kanske är jag sist på bollen här, men jag tror inte det. Jag hör folk få kommentarer om sin viktuppgång och som skyller på något eller som sliter med kalorier och räknande och kör kurer och läser i någon skabbig damblaska om andra, bättre kurer. Hur någon skäms för sin matlåda eller resonemang huruvida man kan anställa någon med övervikt eller som inte tränar kontinuerligt för att det ska vara en faktor om man är en bra människa eller inte. Parmiddagar som snöar in på detaljer om träningsprestationer, fjällmaror eller svenska klassikern eller tjurrus eller annat trök. På den tiden jag spelade mycket datorspel så brukade jag tänka på hur det skulle te sig på en parmiddag om jag beskrev mitt intresse lika ingående. Hur jag förberett mig inför en raid, bosstaktik eller känslan när vi tog Lich King första gången på 25-manna. Inte direkt socialt accepterat och mördande tråkigt för den oinsatte. Well...

Jag skriver det här för att jag på fullaste allvar tycker att allt är okej och att vi måste bli mer tillåtande mot varandra. Alla gör olika prioriteringar och alla har olika förutsättningar. Jag vill också passa på att be om ursäkt om jag någon gång har gjort mig skyldig till kommentarer om gravidvikt eller what ever, det här jag säkert. Förlåt - jag visste inte bättre. Jag är mer medveten nu.

  • Comments(0)//www.annelibackman.se/#post129