Ankelis blogg

Ankelis blogg

Denna blogg handlar om mig

Här skriver jag om det som faller mig in. No hidden catch, no strings attached.

Stress

ProfessionelltPosted by Anneli 16 Sep, 2010 15:15
I tisdags hade vi en alldeles fantastisk föreläsning om ämnet stress. Detta kan jag säga trots att jag innan var mycket skeptisk. Varenda kurs på det folkhälsovetenskapliga programmet i princip hade åtminstone en föreläsning om stress i olika former. Det är då lätt att blir en aning uttråkad. Men detta var annorlunda. Giorgio Grossi (hemsida) som föreläsaren hette, är docent i medicinsk psykologi vid SU och fångade mig, och jag tror hela klassen, totalt. Han pratade om stress, vad som händer i kroppen när balansen mellan belastning och återhämtning rubbas samt hur detta påverkar sömnen samt hur sömnbrist i sin tur också leder till utmattningssyndrom. Detta är intressant, men sådant jag har hört förut. Vad han pratade om efter detta var lite grand om hur vår hjärna fungerar och här sade han någonting som jag tyckte var extra intressant. Våra hjärnor är inte skapade för att vi ska må bra. De försöker aktivt leta efter det som är fel i vår miljö, för att det är det som har skyddat oss mot hot, evolutionsmässigt sett. Tydligen så är det de neurotiska grottmänniskorna som har klarat sig bäst, och det är dessa gener som har gått i arv (upplyftande, inte sant?). Giorgio menade att det är på grund av detta som exempelvis dålig stämning smittar lättare än god. Vidare menade han att hjärnan hela tiden är aktiv och levererar en massa "tyckanden" om saker och ting. Dessa tyckanden är inte ett dugg objektiva, utan snarare en mycket subjektiv bedömning av verkligheten. Dessa subjektiva tyckanden tar vi människor allt för ofta som sanning och gör till en del av oss. Detta gäller både om oss själva och andra människor.


Människor som har en dålig bild av sig själva, låg självkänsla, uppfattar dessa tyckanden så att de själva är värdelösa. För att motarbeta detta försöker de vara så duktiga som möjligt. De försöker att inte visa att de "är" värdelösa, utan de försöker att dölja detta, genom duktighet eller en kaxig attityd. Vi människor gör saker som känns bra för stunden, om vi blir arga exempelvis så tror vi att vi kommer att må bättre om vi får skrika och explodera lite. Sanningen är att hjälpen blir kortsiktig. Om vi vågar vänta ut anfallet så kommer samma situation nästa gång inte att åstadkomma samma starka reaktion. Så bryter man dåliga vanor, genom att göra saker som inte ger direkta belöningar. Han gav tipset om att använda minnesregeln STORK när saker känns oss övermäktiga.


STORK står för

Situation

Tankar

Organism

Reaktion

Konsekvenser


Om det ansedda problemet ligger utanför dig själv så gäller det att ta kontroll på problemet. Om problemet däremot ligger innanför dig själv, kanske ett jobbigt minne, så går det inte att bli kvitt med. Det gäller att hitta ett sätt att acceptera problemet på.


Slutligen tyckte han att vi skulle försöka se livet lite mer som en helhet. Att acceptera att shit happens och att försöka att släppa och gå vidare. Att älta saker får oss bara att må sämre. Att inte tänka så mycket varken på det som har varit eller på hur det kommer att bli, utan istället koncentrera oss på här och nu. Att låta saker bara vara och välja våra strider så gott det går.


Det hörs kanske att han är KBT och mindfulnessinspirerad, och mycket riktigt fick vi göra ett par sådana övningar också. Men skillnad blir det att bara läsa om det istället för att höra någon berätta. Jag hoppas att jag har lyckats dela med mig något av det jag själv blev så inspirerad av!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.